ماتریس swot چیست؟

ماتریس SWOT چیست ؟ و چطور به کسب و کار شما کمک می‌کند؟

برای رشد کسب و کارتان به یک چارچوب احتیاج دارید! شما نمی‌توانید همه کارها و برنامه‌های که برای کسب و کار خود دارید در بازه زمانی خاصی انجام دهید و انتظار اتفاق خوبی هم داشته باشید. باید به طور منظم اقدام‌های خود را تجزیه و تحلیل کنید تا از کارآمدی آن مطمئن شوید. در برنامه موفقیت کسب‌وکارتان حتما اولویت‌هایی وجود دارد. کارهای هستند که باید زودتر انجام شوند چون زودتر نتیجه می‌دهند، سوددهی سریع‌تر اتفاق می‌افتد.
اینجاست که ماتریس SWOT به کمک شما می‌آید.

ماتریس SWOT یکی از راه‌های تجزیه و تحلیل کسب و کارتان است.
در این مقاله به تعریفی از ماتریس SWOT چیست و شامل چه مواردی است می‌پردازیم. پس حتما این مطلب را تا انتها دنبال کنید. پیش از این ما مطلبی در مورد استراتژی کسب و کار نوشتیم که پیشنهاد می‌کنیم مطالعه آن را از دست ندهید.

فهرست مطالب:

تحلیل SWOT چیست؟
اهمیت تجزیه و تحلیل SWOT

زمان انجام تحلیل SWOT
چگونه یک تحلیل SWOT بنویسید
نمونه تجزیه و تحلیل SWOT

تحلیل SWOT چیست؟

ماتریس swot یک تکنیک استراتژی برنامه ریزی است که نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت و تهدیدها را در کسب و کار شما تعریف و بررسی می‌کند. SWOT مخفف Strengths، Weaknesses، Opportunities و Threats است.
ماتریس سوات به پیدا کردن راه‌های بهبود کسب و کار و شناسایی فرصت‌ها، ارزیابی برند شما، موقعیت در بازار، کمپین یا کانال خاص و پیدا کردن سرنخ‌ها کمک می‌کند. همچنین از اشتباهات که به ضرر کسب و کار شماست، جلوگیری می‌کند.
هدف اصلی از ماتریس SWOT ایجاد آگاهی از تمام عواملی که در تصمیم‌گیری شرکتتان تاثیر گذار است.

اهمیت تجزیه و تحلیل SWOT

تا اینجا با ماتریس سوات چیست آشنا شدید. در این قسمت کمی بیشتر به اهمیت ماتریس SWOT اشاره می‌کنیم:

1- ماتریس SWOT فرصت رویاپردازی می‌دهد: با فرمول SWOT شما قبل از انجام کارها ارزیابی، رویاپردازی می‌کنید حتی نگران برخی مسائل می‌شود. بعد با ایجاد یک نقشه راه برای کسب و کار خود، بینشی دارید که برای شما یک سرمایه تلقی خواهد شد.

2- آنالیز SWOT شما را مجبور به تعریف متغیرها می‌کند: شما با نظریه SWOT تمام ویژگی‌های مثبت، منفی و موانع را فهرست می‌کنید و مستقیم به سمت اجرا نمی‌روید. در عوض نقشه راهی را برای کسب و کارتان ایجاد می‌کند و شانس برای موفقیت بالاتر می‌رود.

3- تحلیل SWOT به رکورد کتبی کمک می‌کند: شما با پیشرفت کسب و کارتان چیزهای را از swotهای قدیمی خود حذف و مواردی را اضافه می‌کنید. راه آمده را نگاهی کرده اصلاحاتی انجام دهید.

بیشتر بخوانید: نیچ مارکتینگ چیست؟

زمان انجام تحلیل SWOT

قبل از شروع اقدام‌های کسب و کار خود و تعهد به کار، باید از تجزیه و تحلیل SWOT استفاده کنید.
این کار به اصلاحات کارهای شما کمک می‌کند. پیش از آغاز فعالیت خود اگر برای یک تحلیل SWOT وقت بگذارید، تصویر احتمالی و کاملی از کسب و کار خود ایجاد می‌کنید. از این آنالیز SWOT راه‌هایی برای بهبود یا حذف نقاط مثبت و منفی بدست آورید.

چگونه یک تحلیل SWOT بنویسید؟

چندین مرحله برای ارزیابی کسب و کار با ماتریس swot وجود دارد که در این بخش به آن می‌پردازیم:

1- یک مدل یا الگو swot احتیاج دارید.
می‌توانید از قالب‌های اماده استفاده کنید. یا الگوی خود را بنویسید. یک جدول swot از 4 بخش تشکیل شده است.

2- هدف خود را مشخص کنید.
نوشتن اهداف برای این است که بدانید شما با تجزیه و تحلیل SWOT دنبال ارزیابی چه چیزی هستید؟ آنالیز باید شفاف و حول موضوع خاصی باشد تا اینکه گسترده باشد و نتوانید به درستی کسب وکار خود را تحلیل کنید.

به فرض شما قصد راه اندازی اینستاگرام مارکتینگ برای کسب و کار خود دارید، بنابراین به یک تحلیل برای محتواهای خود انجام دهید. یا مثلا می‌خواهید یک محصول جدید تولید کنید باید بازار را تحلیل کنید.

3- شناسایی نقاط قوت
همانطور که می‌دانید نقاط قوت کارهایی است که شما یا کسب و کارتان در آن خوب هستید یا از رقبای خود در این موارد بهتر عمل می‌کنید.
اگر در هر کاری مثلاً شبکه‌های اجتماعی خود نگاهی بیندازید، بررسی کنید که برند شما برای مخاطب قابل تشخیص است یا خیر؟ یا فرایند تولید محتوا موثر است یا نه؟ با ارزیابی کامنت‌های شبکه اجتماعی مثل اینستاگرام خود می‌توانید نقاط مثبتی را بنویسید که از رقبا برتر هستید.

4- نقاط ضعف را یاد داشت کنید
در کنار نقاطی که به پیشرفت شما کمک می‌کند، نقاطی هم هستند که موانعی بر سر راهتان ایجاد می‌کنند. آنها چیست؟ رقبا چه چیزی دارند شما ندارید؟ اشتباه نکنید این مورد لزوما یک نقطه منفی نیست بلکه نقاطی است که شما کمترین سود را دارید و چه چیزی هزینه یا زمان زیادی از شما می‌گیرد آنها را بررسی کنید.
اگر خود را جای مشتری قرار دهید چه چیزی سبب خرید نکردن از کسب و کار شما می‌شود؟ یا در مجموعه شما به چه دلیلی کارمندان بهره‌وری کمتری دارند؟

5- فرصت‌ها را فراموش نکنید
رویاهای خود را در نظر بگیرید. در مثال اینستاگرام، چه فرصتی برای شما وجود دارد؟ یا مثلا چه مخاطب‌های جدیدی را می‌خواهید جذب کنید؟ چه فناوری برای کسب وکارتان موثر است؟
همیشه فرصت‌ها با نقاط ضعف ارتباطی دارند. با داشتن لیست نقاط ضعف، فرصت‌ها می‌توانند برای رفع این نقاط به شما کمک کنند.

6- چه چیزی کسب و کار شما را تهدید می‌کند؟
معمولا صاحبان کسب و کارها نگرانی‌هایی دارند. مثل: چه موانعی ممکن است بر سر اهدافمان باشد؟
چه چیزی از رقبا موفقیت ما را کاهش می‌دهد؟
مثلا اگر تهدیدی برای کسب وکار شما بازاریابی اینستاگرام رقیب باشد، شما باید با در نظر گرفتن قسمت تهدید ماتریس SWOT می‌توانید در بخش بازاریابی محتوایی، محتوایی خاص و منحصر به فرد تولید کنید.

نکته:

نقاط قوت و ضعف به عوامل داخلی کسب و کار ارتباط دارد. مثلاً: تامین منابع مالی، تجهیزات و امکانات، منابع انسانی و…
در مقابل فرصت‌ها و تهدید از عوامل خارجی و بیرون از کسب و کار شماست و شما کنترلی روی آن ندارید به طور مثال، روند بازار، اوضاع اقتصادی، محصولات جدیدی که وارد بازار می‌شود و پیشرفت تکنولوژی را می‌توان نام برد.

نمونه تجزیه و تحلیل SWOT برای شرکت بزرگ

نمونه زیر یک مثال ماتریس SWOT است که مربوط به شرکت اپل است.
نقاط قوت: مثلا سه مورد از نقاط مثبت اپل، شناخت برند قوی آن، محصولات خلاقانه و ارتباط بین محصولاتش و راحتی در استفاده از ابزار آن است.

نقاط ضعف: قیمت بالا محصولات که احتمالا بخشی از مردم طبقه پایین جامعه نمی‌توانند به این محصولات دسترسی داشته باشند. به دلیل اعتبار بالا اپل، این شرکت را از ریسک کردن با محصولات جدیدی که ممکن است شکست بخورند باز می‌دارد.

فرصت: از قسمت فرصت ماتریس SWOT اپل می‌توان، خط تولید جدید، گسترش گزینه توزیع محصول برای دسترسی به افراد بیشتری در دنیا نام برد. یا تولید محصولات مقرون به‌صرفه برای استفاده مردم همه طبقات دنیا از محصولات اپل.

تهدید: و آخرین مورد تهدید ماتریس swot اپل است که به طور مثال رقابت سخت با سامسونگ و گوگل یکی از تهدیدهای اپل است. مسئله دسترسی در جهان آن پایین است. مثلا اپل در چین نیست یا در هند سهم پایینی دارد. بنابراین می‌تواند حتی از سامسونگ عقب بماند.

بیشتر بخوانید: تبلیغات در کسب و کار

تجزیه و تحلیل SWOT یک کسب و کار کوچک

فرض کنید یک رستوران کوچک دارید:
تخصص آشپزی و مهارت خدماتی می‌تواند، فرصتی برای رشد رستوران شما باشد. با تجزیه و تحلیل SWOT می‌تواند به شما نشان دهد که آیا در منو یا نوع غذا ضعفی دارید؟ یا یکی از نگرانی‌ها رقبا است. شبکه‌های اجتماعی می‌تواند فرصتی برای بازاریابی و معرفی رستوران شما باشد.

به طور خلاصه با ماتریس SWOT

می‌توانید:
♦ نقاط قوت خود را همچنان استفاده و از آن بهره‌ای ببرید.
♦ نقاط ضعف خود را برطرف کنید.
♦ تهدیدها را یادداشت کنید تا آگاه از تاثیر آنها باشید.
♦ با توجه به 3 مورد بالا دنبال فرصتهایی هم باشید.

تجزیه و تحلیل سوات برای اندازه گیری چالش‌ها و در نهایت تصمیم گیری در کسب و کار شما مفید است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *